QUEEN Turkiye
Queen Symphony

 

The QUEEN Symphony

QUEEN...... 70’lere damgasını vuran, dünyanın gelmiş-geçmiş sayılı rock gruplarından biri.
1973‘de ilk albümleri “Queen” ile müzik dünyasına adım atan İngiliz rock grubu, bugüne kadar milyonlarca plak satıp, haftalarca müzik listelerinden inmedi. Halen “Beatles” , “Stones” “Shadows” gibi efsanelerin bile kıramadığı liste rekorları var.
Dünyadaki en kalabalık ( 131.000 kişi ) ilk Rock konseri rekoru “1981 Rio” onlara ait, yine dünyanın ticari amaçlı çekilen ilk video-klibi ( Bohemian Rhapsody ) onların.

Türkiyede 10 binlerce hayranı olduğunu biliyorum, yine de müzikseverler QUEEN’i “Bohemian Rhapsody” , “Its a Kind Of Magic” , “Radio Ga-ga”, “Love Of My Life”, “Under Pressure” , ”Who Wants to live Forever” gibi liste parçaları ile tanırlar.
Bunun yanısıra, müzikle hiç ilgisi olmayanların özellikle spor tutkunlarının çok iyi bildiği iki QUEEN parçası vardır. Biri; maçlarda ve spor karşılaşmalarında ritmik altyapısı ile herkesin alkışlarla tempo tuttuğu ”We Will Rock You” , diğeri ise artık şampiyon olan her takım ve ekip için çalınması bir gelenek haline dönüşen; “We are the Champions” parçası. ( öyle ki, Fransa futbol takımı şampiyon olduğu yıl, bu parça Fransa listelerinde tekrar zirveye çıkmıştı ! )

 QUEEN
( QUEEN; Freddie, Brian, John, Roger )

1971 yılında; Brian MAY, Freddie MERCURY, John DEACON ve Roger TAYLOR tarafından kurulan topluluk, AIDS pençesinden kurtulamayarak 24 Kasım 1991’de aramızdan ayrılan Freddie’nin kaybını dolduramadı. ( zaten yeri doldurulacak biri değildi )
Grup elemanlarından; Brian MAY ve Roger TAYLOR; QUEEN efsanesini yaşatmak adına çabalarını sürdürüyorlar ( ne hikmetse John DEACON ortalıkta yok ? ). QUEEN ile ilgili yazmak, satırbaşları ile bile bu derginin yıllık sayılarını doldurur, ancak konusu ve içeriği QUEEN olan ve bestecisi bir Türk ( evet TÜRK ! ) olan muhteşem bir klasik Senfoni’yi sizlerle paylaşmak gerek.
TOLGA KAŞİF ( KASHIF ) ; Londra doğumlu bir Türk. Orkestra şefi ve bestecilik eğitimini Royal College of Music ve Bristol Universitesinde, tamamlamış. Sırası ile; Londra Flarmoni, Royal Flarmoni, Londra şehir Orkestrası ve 1992’de Ingiltere Ulusal Senfoni Orkestrası ile çalışmış. 1989 İstanbul Festivalinde Royal Flarmoni’yi yönetmiş. 1991 yılından beri, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramızın danışman şefliği’ni sürdürüyor.

Tolga KASHIF
( Tolga KASHIF – Foto: James Cumpsty )

Tolga KASHIF, Ingiltere’de yaşıyor ve yukarıda saydığım orkestralara ek olarak, BBC Senfoni, BBC Scottish Symphony, English Chamber ve National Symphony orkestraları ile’de çalışıyor.
Özel projelere imza atıyor, film müzikleri yapıp yönetiyor, David BOWIE, Elton JOHN, Bono, gibi ünlü müzisyenler ile ortak çalışmalar yapıyor.
Veeeeee, bu başarılı ve ünlü orkestra şefi-besteci bir gün oturup, 25 yıldır fan’ı olduğu grubu için bir senfoni yazma zamanının geldiğini düşünüyor. Herhalde, yaptığı müzik ile klasik müziğe yatkın ama bir o kadar’da zor bir grup aransa akla gelen ilk isimlerden biridir QUEEN. Dünya Rock müzik tarihine “Operatic Rock” kavramını yerleştiren, bir anlamda “operatik-senfonik-rock” müzik yapan, tarzı klasik müzikle örtüşen ama zaman-zaman’da hard-rock motifleri taşıyan parçalar üretmiş bir Rock grubudur QUEEN.

Yanlış anlaşılmasın. “QUEEN Symphony” bir senfonik-rock yorumu değil. Genelde ünlü Rock gruplarının eserleri ünlü senfoni orkestraları için yeniden aranje edilip seslendirilir, ana tema parçanın orjinalidir ve müzik aslına sadık olmak zorundadır. “Pink Floyd”, “Jethro Tull”, “Yes” gibi birçok ünlü grubun bu tür senfonik yorumlu albümleri diskografilerinde yer alır, hatta QUEEN’in bile Londra Senfoni Orkestrası ile böyle bir albümü vardır.
Ancak ilk kez bir klasik müzik bestecisi, bir Rock grubu için oturup bir senfoni besteliyor.

Tolga KASHIF
( Tolga KASHIF – Foto: James Cumpsty )

Tolga KASHIF, kendi deyimi ile “Bohemian Rhapsody” yi ilk duyduğu andan beri QUEEN hayranı. QUEEN için oluşturacağı “QUEEN Symphony” eseri için desteği “EMI”den aldıktan sonra kolları sıvıyor. 6 bölüm olarak tasarladığı senfoni’yi oluşturuyor. Tabii’ki bu bölümlerde QUEEN’in efsanevi parçalarından’da alıntılar yapıyor. Orkestra için ilk partisyonların düzenlenmesi, provalar, provalar..... ilk olarak CD’nin kayıdı yapılıyor. Sonuç muhteşem !

Tolga KASHIF
( Tolga KASHIF – Foto: Richard GRAY)

Sonunda “QUEEN Senfoni” doğmuştur ve bir klasik müzik eseri olmasına rağmen, hakettiği ilgiyi QUEEN fanlarından’da görerek, QUEEN grubunun yeni albümü olarak benimsenmiştir.

Artık, bu muhteşem senfoni’nin Dünya ile tanışmasının zamanı gelmiştir. Tarih: 6 Kasım 2002, Çarşamba. Yer: Royal Festival Hall, Londra. Tolga KASHIF’in yönettiği “Royal Flarmoni Orkestrası”nda solistler ; John LENEHAN (piyano) , Nicola LOUD (keman) ve Tim GILL (cello). Orkestraya eşlik eden “Crouch End Festival” Korosunu David TEMPLE, “Finchley Cocuk” Korosunu Grace ROSSITER yönetiyor.
Sahne’nin görünümü muhteşem. Kocaman sahnede adım atacak yer yok, her yer müzisyen ve çalgı dolu. Salon ise aynı şekilde dopdolu, çok genç QUEEN fan’larından “ak saçlı” olanlarına kadar 7’den 70’e herkes orada. Konser, 10 dakikalık 1. bölümün Adagio açılışı ile başlıyor. Bitime doğru Allegro ile canlanan bölüm muhteşem bir koro eşliğinde sonlanıyor ( daha ilk bölümden senfoni’nin muhteşemliğini belli oluyor ). Bu bölümde esinlenilen Queen parçaları: Radio Ga Ga , The Show Must Go On, One Vision, I Was Born To Love You . 2. bölüm Allegretto ile başlıyor, 7 dakikalık bu bölümde esinlenilen Queen parçaları ; Love Of My Life, Another One Bites The Dust, Killer Queen . 7 dakikalık 3. bölüm Adagio olarak başlıyor ve muhteşem bir keman solo ile sürüyor, bu bölümde esinlenilen Queen parçaları ; Who Wants To Live Forever, Save Me, Bohemian Rhapsody. Bisiklet zillerini anımsatan zil şıngırtılarıyla başlayan 9 dakikalık 4. bölümde esinlenilen Queen parçaları ; Bicycle Race, Save Me, Bohemian Rhapsody. Senfoni’nin en çılgın bölümü olan 5. bölüm Andante ile açılıyor, özellikle Bohemian Rhapsody’den We Will Rock You’ya Timpanilerin gümbür-gümbür geçişi tüyleri diken-diken ediyor. 13 dakikalık bu bölümde esinlenilen Queen parçaları; Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are The Champions. Who Wants To Live Forever Senfoni ve konser, 9 dakikalık 6. bölüm ile son buluyor. Andante açılışı ile başlayan bu final bölümünde esinlenilen Queen parçaları; We Are The Champions, Bohemian Rhapsody , Who Wants To Live Forever, ..........
Yaklaşık 1 saat süren konserin sonu geliyor. Ne büyük bir müzik şöleni bu ? Alkışlar kesilmiyor. İzleyicilerin çoğunun gözleri dolu-dolu, parlıyor. Alkışlar Tolga KASHIF ve Müzisyenler için. Ancak kameralar bir görüntü yakalıyor. Bu projeye başından beri destek olan ve gala gecesine katılan QUEEN ekibinden Brian MAY ve Roger TAYLOR sahneye doğru ilerliyorlar.
Roger ve Brian’ın kolunda yaşlı ufak-tefek bir kadın var, kim dersiniz ? Tabiiki Freddie’nin annesi “Jer BULSARA” ......... zorlukla yürüyebilen bu yaşlı kadın , Brian ve Roger ile birlikte sahnede Tolga’nın yanında yer alıyor ve onu kutluyor..........
Freddie yok ama annesi orada ! .......
En acıklı Yeşilçam filminin “Mezar Sahnesi”nden bile daha dokunaklı bir sahne bu benim için.

Gala Final
( Roger, Brian, Jer Bulsara & Tolga – Foto: Jonathan Rose )

“QUEEN Symphony”nin müzikal tanımını ve Tolga’nın hissettiklerini herhalde en iyi QUEEN’in efsanevi gitarcısı Brian MAY’in şu sözleri anlatıyor;
-“ Tchaikovsky – Holst ve Mussorgsky yaratıcılığı ile yola çıkan ufku geniş, cesur bir bestecinin QUEEN kataloğundaki parçaların atmosferi ve melodi zenginliği eşliğinde, muhteşem bir orkestra ve koroyu’da kullanarak oluşturduğu bu müzik QUEEN’in yeni albümüdür. Bu, çok anıtsal ve muhteşem bir albüm. Bu yapıt aynı zamanda, orkestra repertuarlarındaki ölümsüz bir eser olarak favoriler arasında yerini alacak. Hiç kimse, Tolga KASHIF’in bu eserde yarattığı gibi; tüm orkestradaki her rengi kullanma becerisini gösteremeyecektir. Tolga KASHIF; romantik geleneği canlı ve diri bir besteci ”

Gala Final
( Roger, Brian, Jer Bulsara & Tolga – Foto: Jonathan Rose )

“QUEEN Symphony DVD”si yanlızca QUEEN fanlarını değil, Klasik müzik sevenleri’de tatmin edecek müzik kalitesi ve tadında. QUEEN Symphony’nin 10 Haziran EFES konserini izleme şansınız yoksa, DVD’sini mutlaka edinmenizi tavsiye ederim.
“QUEEN Symphony” DVD’sinin bazı teknik ayrıntılarını’da şu satırbaşları ile vereyim;
“EMI Classics” kolleksiyonundan çıkan 2003 tarihli bu DVD’nin ülkemizde satılmaya başlanan kopyeleri; PAL sistem ve herhangi bir bölgesel-kod içermiyor. Estetik açıdan olağanüstü bir dışgörünüşe sahip ve toplam 136 dakika süreli bu DVD’de; 57 dakika süren konser canlı kayıdına ek olarak, konserden alınma fotoğrafları’da içeren, QUEEN üyelerine ait zengin bir fotoğraf albümü, Tolga KASHIF ile söyleşi ve ayrıca yine yaklaşık 1 saat süren Tolga KASHIF’in “QUEEN Symphony”yi oluşturduğu skeç’ler ( yanlızca ses olarak ) var.
16:9 formatında, çok net ve canlı görüntü kalitesine sahip olan DVD’nin ses formatları’da “dts” ve StereoPCM. ( dts 5.1 ayırımı ve ses kalitesi olağanüstü, Home-Theatre sisteminizi denemek için muhteşem bir demo DVD’si ! )

DVD
( QUEEN Symphony DVD’si )

Türkiye’deki en eski ve gerçek QUEEN Fan’ı olan yakın arkadaşım “Oktay ŞAKTİMUR” sayesinde 1975’de tanıştığım QUEEN’in, bu DVD’sini ilk kez yine onun sayesinde, Mart ayı sonlarına doğru izledim. Bu muhteşem senfonik gösteriyi ve finalini üst-üste defalarca izledikten sonra, her finali defalarca gözlerimiz yaşlı ayakta alkışladık.....
Hissettiklerimizi sevgili Tolga KASHIF ile paylaşmak istedik. Web sayfasından e-mail adresine ulaştık, önce Türkçe ve sonra İngilizce iki mesaj yolladık, 4 Nisan mesajımıza aynı gün yanıt verebilen sevgili KASHIF; işlerinin yoğunluğu nedeni ile yanıtını geciktirdiğini, Türkçesinin iyi olduğunu, Senfoni ve DVD ile ilgili görüşlerimizden çok duygulandığını belirterek, müjdeyi verdi :
- “ aynı orkestra ile 10 Haziran’da İzmirde Queen Senfoni’yi seslendireceğiz, belki orada görüşürüz !” .....

QUEEN fan’ları, klasik müzik düşkünleri; bu muhteşem müzik ziyafetini canlı olarak izlemek üzere 10 Haziran 2003’de İzmir “EFES Antik Tiyatro”da buluşalım, Tolga KASHIF’i kendi ülkesinde, hakettiği gibi doyasıya, ayakta alkışlayalım.
Gala Final
( Roger, Jer Bulsara, Tolga & Brian – Foto: Jonathan Rose )

Teşekkürler Tolga KASHIF.

Bora ÇETİN
22. 05. 2003
Caddebostan / KADIKÖY

 

( Copyright ); Bu sayfalardaki fotoğraflardan izinsiz alıntı yapılmaması gerekir. Fotoğraflar, adı geçen fotoğrafçılara, EMI Ingiltere ve The Music Partnership Ltd'e aittir. Ayrıca; Official International Queen Fan Club ve Queen Fan-Club Germany'ye ve EMI-Turkiye'ye de teşekkür ederim.
İzinsiz !kullanılmaması önemle rica olunur. Teşekkürler. Bora CETIN ( Webmaster )

 

Last Updated : 16 Haziran (June) 2003
For The Best View ( En İyi İzleme İçin : 1024 x 840 Çözünürlük ve İE Önerilir )